Omgængelse imod Naturen straffis med Baal og Brand (1734)

Da lensmannen ble anklaget for sodomi

Med lånte lagrettsmenn fra Sauherad

Fogden Joachim Schweder hadde gitt ordre om at lensmannen i Sauherad, Paul Posth, skulle utnevne 8 av sine lagrettsmenn til å møte på østre Romnes til ekstraordinært ting 9.1. 1734. Det var 6 uvillege karer som møtte; Torgrim og Kittil Håtveit, Peder Årås, Jon Bergan, Nils Holtan, Even Nyhus, Sigurd Nordadal og Halvor Gjernes.

Lensmannen satt i arrest

Stevning til tinget hadde gått ut 12.12. 1733 til den saksøkte lensmann Gunder Tolvsen på Romnes østre (ca 1658 – 1738). Lensmannen hadde sittet i arrest siden stevningen. Han lot seg representere ved Prokurator Peder Christensen. Gunder Tolvsen hadde med seg sin kone Gjertrud Olsdtr og sønn Jacob Romnes.

Anklaget for sexuell omgang med egne kviger

Det var Claus Mikkelsen Galten som var hoved anklager mot lensmannen. Han hadde med seg 7 vitner. Det viste seg at de fleste vitnene ikke hadde sett noe og kun gjenfortalte det de hadde hørt av andre.

Vitne: Kristoffer Larsen

1 av vitnene, Kristoffer Larsen, var tjener på østre Romnes når han for 4 år siden hadde sett Gunder Tolvsen «kiød i kiød» med en av sine kviger på tunet på gården. Og han husket det var en voksen «kollet sort flecket Koe». Han påsto også at han hadde sett lensmannen en annen gang med «een [voxen] blaae-agtrig droplet Kollet Koe» i et skjul med høy ved sauefjøset på jordet. Vitnet ble spurt om lensmannen sto på bakken eller på en krakk når dette skjedde. Han forklarte at han sto på bakken, men husket ikke om buksene var nede og om skjorten var dratt opp.

Vitne: Jon Pedersen

Han påsto at et annet vitne, Jon Pedersen, hadde vært sammen med han begge ganger. Jon Pedersen som også tjente på gården bekreftet Kristoffer Larsens historie, men det var noen viktige avvik. Det var flere dager med vitneavhør i januar, februar og april.

Rekonstruksjon

Retten hadde en pause og gikk på befaring og gjorde en slags rekonstruksjon for å se hvor vitnene hadde stått og hvor lensmannen skulle ha gjort det «unevnelige». Avstander ble målt opp. Gunder Tolvsen måtte stå der vitnene hadde sett han, og 2 kviger av samme størrelse vitnene hadde sett, ble stilt foran han med baken til. Retten konkluderte med at; «skiønnes og sees .. for een u-mulig og u-giørlig Ting, end og med dend mindste Koe, uden hand havde hatt noget at staae paa.»

Tidligere konflikt

Under utspørring av andre vitner, blant andre Kristoffer Larsens mor Gunhild Madsdtr, viste det seg at begge hovedvitnene hadde hatt en konflikt med sin husbond Gunder Tolvsen om det arbeidet de gjorde på gården. De hadde i vitners påhør truet med å brenne lensmannen inne på sin gård.  6.5. var det igjen ekstra ting på østre Romnes og dommen falt:

Dommen

«Thi af disse og de flere medhørende Sagens omstendigheder, Retten vel overveyet haver, og som actor yderligere forklarede, kand denne Rett ey befinde, beskylte Gunder Tollevsen at være Sag og Straffeskyldig udi denne gierning af nogen Legemlig omgiengelse imod Naturen med sine Creature at hand have haft. .. Kiendes for billigt, at Christopher Larsen og Joen Pedersen bør inden Retten igienkalde dend beskyldning og vidnesbyrd de saa u-beføyet herom haver tillagt Lensmanden Gunder Tollevsen, .. Nemlig Christopher Larsen, til Ambteds fattige børse, dertil saa gudeligt et brug og nytte er defineret 4 rdr samt udi Processens omkostning til Gunder Tollevsen 8 rdr. Joen Pedersen ligesaa til at bøde til benefve fattig børsen 3 rdr og til Gunder Tollevsen 6 rdr i omkostning. .. men Gunnild Madzdaatter, detzuden at bør giøre Lensmanden Gunder Tollevsen, derfore een sømmelig afbigt inden Retten, saavelsom efter hendes ringe formue at bøde til fattig-børsen 1 rdr, samt betale i omkostning til Gunder Tollevsen 2 rdr, der alt saaledes og paa alle sider, inden 15ten dager, efter denne dombs Louglige forkyndelse og under Lovens videre bydende, bør være fuldbyrdet og entrigtiget.»

Link til personer i databasen:
Gunder Tolvsen Romnes