Søk i databasen

Gå til databasen →

Søk i databasen

Navn på personer og steder har blitt normalisert og er lagt inn på en bestemt måte for å gjøre det lettere å søke etter informasjon. Datofelt er også benyttet på en bestemt måte.

Les gjerne om Normaliseringen som er gjennomført i Databasen (eget avsnitt lenger ned).

Søking etter navnDersom det skal søkes etter en person som heter Even Kittilsen, uten å angi hvor han bodde kan det gjøres slik:Det vil gi et resultat som kan se slik ut:

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Sok-navn-3-2.jpg

Dersom det legges inn søk kun på «Etternavn» vil alle personer som har bodd på stedet vises (søk etter «Askilt»):Andre søkemuligheter

Vertikal menylinje i Databasen inneholder valget “Finn”.

Her vises ulike søkemuligheter i Databasen.

Les gjerne om Normaliseringen som er gjennomført i Databasen (eget avsnitt lenger ned).

Normalisering

Skrivere forsøkte kanskje å etterligne det de hørte når de skrev ned navn, eller de brukte en dansk form av det samme navnet. Forskjellige skrivere bokstaverte navn forskjellig og samme skriver kunne benytte ulike varianter av samme navn, til og med i samme sak. Det var ikke noen «rettskrivningsnorm» som skriverne benyttet seg av.

Olluf, Ole, Olle – Kistij, Kiersti, Kirsten – Peer, Per, Peder, Peter eller Suenum, Svennom, Svennung, Sveinung er eksempler på hvordan 4 fornavn kunne skrives på forskjellig måte. I databasen er det Ole, Kjersti, Peder og Svennung som er benyttet.

I kildene ble patronymikon-avslutningen skrevet forskjellig. Rollevs., Rollevssen, Rollevsøn eller Kittilsd., Kittilsdtr, Kittilsdaatter. I databasen benyttes Rollevsen og Kittilsdtr,

De mest brukte fornavna i området i normalisert form:

MennKvinner
OleGunhild
HalvorAnne
HansKari
KittilIngeborg
EvenMari
NilsMargit
PederKjersti
LarsBergit
SvennungIngrid/Inger
GunderGuro/Guri
GunlekAslaug
AndersÅste
JohannesRagnhild
KnutLiv
GunulvÅse

Navn på personer

Navn på personer kunne bestå av 3 ledd: Fornavn, patronymikon (farsnavn) og gårds- eller familienavn. «Even Kittilsen Askilt» omtaler en person med fornavn Even, som hadde en far som het Kittil og som bodde på Askilt. Det siste leddet er egentlig adressen til personen og endret seg når vedkommende flyttet.

I databasen er det 2 hovedfelt som kan benyttes for navn på personer, fornavn og etternavn. Navne-leddene fornavn og patronymikon (når det er kjent) er lagt inn i «Fornavn-feltet» . I «Etternavn-feltet» er det kun stedsnavn (gård/plass) eller familienavn som er lagt inn, når det er kjent.

Navn på steder

Det er 1 felt i databasen som benyttes til navn på steder. Gårdsnavnet «Askilt søndre» i Bø er lagt inn slik: «Askilt søndre, Bø». Plassen «Bonge» under Askilt nordre i Bø er lagt inn slik: «Bonge under Askilt nordre, Bø»

De geografisk områdene er i databasen definert etter sogne-grenser på 1700-tallet. Disse områdene er lagt inn i stedsnavn-feltet slik:

Bø hoved-sogn«…, Bø»
Øvrebø-gårdene«…, Seljord (Bø)»En del av Seljord, senere Bø
Lunde anneks-sogn«…, Lunde»
Eikja-bygda«…, Lunde (Bø)»En del av Lunde, senere Bø
Øvre og ytre Flåbygd«…, Flåbygd»En del av Kviteseid, ytre Flåbygd senere til Lunde
Saude hoved-sogn«…, Saude»Østlig del av Sauherad
Nes anneks-sogn«…, Nesherad»Vestlig del av Sauherad
Snøås og Åmås i øvre Flåbygd«…, Flåbygd (Drangedal)»En del av Kviteseid, senere Drangedal
Eksempel: Borgja i Bø er skrevet slik i databasen: “Borgja, Bø”. Grave i Øvrebø er skrvet slik: “Grave, Seljord (Bø)”


Dato

  • Når dato er kjent (dag, måned og år) er fullstendig dato tatt med i dato-feltet.
  • Når dåpsdato er kjent, men ikke fødselsdato så er måned og år lagt inn i dato for fødsel. (dåp – 7 dager).
  • Når fødselstidspunkt ikke er kjent, men kan beregnes/anslås basert på folketelling eller alder ved død så benyttes «Ca» (abt) foran årstall.